شرایط دریافت وام بافت فرسوده شهری چیست؟

این مقاله برای اولین بار توسط شرکت ساختمانی سیما سازه بازنویسی و ارائه شده است. در صورت تمایل می توانید در انتهای مطلب دیدگاه خود را بخش نظرات ثبت نمایید. همچنین در صورت وجود هرگونه ایراد در مطلب می توانید آن را از طریق صفحه تماس با ما، با کارشناسان شرکت ساختمانی سیما سازه در میان بگذارید.

بانک مسکن علاوه بر فعالیت‌های بانکی، سپرده‌گذاری و حساب‌های متفاوت بخشی از فعالیت خود را به بهبود ناکارآمدی‌های شهرداری و اعطای وام‌های مسکن و نوسازی اختصاص داده است. اعطای وام بافت فرسوده شهری چندی است که در دستور کار بانک مسکن قرار دارد. پیش از این بانک مسکن با کاهش نرخ تسهیلات خرید مسکن در بافت‌های فرسوده اقدام بزرگی در این زمینه کرده است.

با توجه به اینکه نوسازی بافت‌های فرسوده در برنامه ساخت مسکن برای دولت در اولویت قرار دارد، پیشنهاد پرداخت تسهیلات مسکن از سوی وزارت راه و شهرسازی در حال حاضر تنها شامل وام بافت فرسوده می‌شود.

سقف تسهیلات نوسازی

سقف وام بافت‌ فرسوده، هرساله بر اساس مصوبه هیات وزیران و از طرف شورای بانک مرکزی به بانک‌های واگذار کننده تسهیلات اعلام می‌شود. نهادهای مربوطه می‌توانند افراد واجد شرایط دریافت تسهیلات را به بانک مسکن معرفی کنند. این نهادها شامل اداره راه و شهرسازی و شرکت عمران و مسکن‌سازان استان می‌شود.

نوع تسهیلات سقف تسهیلات سود تسهیلات حداکثر زمان باز پرداخت مبلغ اقساط
از محل تودیعی دولت ۱۸۵ میلیون تومان صفر 60 ماه 3 میلیون و 122 هزار تومن
از محل بدون سپرده ۱۸۵ میلیون تومان %23 5 میلیون و 215 هزار تومن
از محل اوراق ممتاز ۱۸۰ میلیون تومان %21.5 4 میلیون و 920 هزار تومن
مجموع 550 میلیون تومان %44.5 13 میلیون و 258 هزار تومن

بافت‌های فرسوده و محدوده آن بر اساس محدوده‌هایی که به موجب طرح‌های مصوب بهسازی و نوسازی شامل برنامه ساماندهی قرار می‌گیرند تعیین می‌شوند. در واقع بافت‌ها فرسوده و ناکارآمد شهری، مناطقی از شهر هستند که در طی سال‌های گذشته، عناصر تشکیل‌دهنده آن اعم از تاسیسات بنا، خیابان‌ها، دسترسی و … دچار فرسودگی شده باشد. مناطقی از شهر که به علت بروز این فرسودگی، ساکنان آن از مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی رنج می‌برند.

  • در همین رابطه بخوانید:
    انواع وام مسکن و شرایط دریافت تسهیلات در سال 1403 (تمامی بانک‌ها)

شرایط ملک برای دریافت وام نوسازی

  • ملک معرفی شده جهت بهره‌مندی از تسهیلات مشارکت مدنی طرح مزبور باید مفروز، مجزا و ششدانگ ، دارای سند مالکیت قابل ارتهان با کاربری مسکونی و یا قرارداد اجاره اوقاف باشد.
  • ملک مورد معرفی در بازداشت محاکم قضایی نباشد.
  • مشخصات ابعاد و حدود اربعه زمین باید با سند مالکیت/قرارداد اجاره مطابقت داشته باشد .
  • چنانچه عرصه محل اجرای طرح، عرصه‌های استیجاری (موقوفه) باشد، اخذ موافقت های لازم از مؤجر (اداره اوقاف) الزامی می باشد.

شرایط متقاضیان وام بافت فرسوده

دارندگان ملک‌های قدیمی و فرسوده، در صورتی که بر اساس مصوبه نهاد‌های ذیربط ملک یا بنای آن‌ها در منطقه بافت فرسوده شهری قرار گرفته باشد، واجد شرایط برای دریافت تسهیلات بانکی هستند. این افراد برای تخریب یا بازسازی واحدهای مسکونی از تسهیلات بانک مسکن که با شرایط خاص ارائه می‌شود، استفاده کنند. این افراد می‌توانند با قراردادن سند ملک خود به عنوان وثیقه در رهن بانک، از مزایای وام بافت فرسوده تا اتمام نوسازی استفاده کنند.

مطالعه بیشتر  کد رهگیری املاک در معاملات مسکن چیست و چرا اهمیت دارد؟

تسهیلات وام نوسازی مسکن تنها برای ساخت واحدهای مسکونی در حریم مناطقی با بافت فرسوده و در قالب مشارکت مدنی پرداخت می‌شود. برای هر واحد مسکونی تنها یک فقره تسهیلات اعطا می‌شود. پرداخت تسهیلات تنها زیر نظر ارزیاب بانک و در صورت داشتن صرفه اقتصادی پرداخت می‌شود. برای دریافت تسهیلات نوسازی مسکن در بافت فرسوده مدارک زیر مورد نیاز است:

  • مدارک شناسایی مالک یا مالکین (شناسنامه و کارت ملی)
  • معرفی‌نامه از سوی نهاد‌های ذیربط
  • سند و بنچاق قطعی مالکیت متقاضی
  • پروانه ساختمانی
  • نقشه‌های معماری

در صورت تعدد مالکین، داشتن وکالت‌نامه از سوی دیگر مالکین نیز الزامی است.
متقاضیان دریافت وام بافت فرسوده می‌توانند با تشکیل پرونده در سامانه‌ مربوط به دریافت وام نوسازی بافت فرسوده که از طرف وزارت راه و شهرسازی و شرکت عمران و بهسازی شهری ایران آماده شده اقدام به ثبت‌نام برای دریافت وام نمایند. متقاضیان می‌توانند ضمن رعایت نکات ثبت‌نام، مدارک لازم را ارائه کنند و تشکیل پرونده دهند، پس از ثبت‌ نام در سامانه و تشکیل پرونده می‌توانند اقدام به درخواست وام بازسازی مسکن کنند.

ثبت نام در سامانه دریافت وام بافت فرسوده

متقاضیان باید از طریق سامانه دریافت وام بافت فرسوده اقدام به ثبت نام نمایند تا پنل کاربری در اختیار آن‌ها قرار گیرد. برای ثبت پروژه خود ابتدا باید از طریق لینک ورود به سیستم وارد حساب کاربری خود شده و اقدام به ثبت پروژه نمایند.
هر پروژه در سیستم ثبت‌، یک پروژۀ ساختمانی است که باید دارای یک پروانۀ ساختمانی باشد. بنابراین به ازای هر پروانۀ ساختمانی، کاربران قادر به ثبت یک پروژه هستند. محدودیتی در ثبت پروژه وجود ندارد، هر متقاضی می‌تواند یک یا چند پروژه در سیستم ثبت کند.
بعد از ثبت پروژه، یک کد رهگیری برای پروژه ثبت شده ایجاد می‌شود و در طول مراحل ثبت نام این کد به متقاضی نمایش داده خواهد شد. به ازای هر پروژه، یک کد رهگیری به آن پروژه اختصاص داده می‌شود که پیگیری پروژه از طریق این کد رهگیری امکان‌پذیر است.

برای پروژه‌هایی که شامل چند ملک در محدوده بافت فرسوده می‌شوند به این صورت که واحدهای همسایه نیز در پروژه ثبت‌شده تحت بازسازی قرار می‌گیرند، نیاز است تا متقاضی اطلاعات همه ملک‌های فرسوده و مالکین آن‌ها را ثبت نماید. مدارک مربوط به درخواست نیز باید اسکن شده و توسط متقاضی در سامانه ثبت شود.
هنگام ثبت‌ نام برای دریافت وام بافت فرسوده در هر مرحله، متقاضیان می‌توانند به صفحه قبل برگردند و اطلاعات خود را دوباره تکمیل کنند. به این صورت اگر هنگام ثبت نام در هر مرحله نیاز به ویرایش داشته باشید، امکان ویرایش مطالب ثبت‌ شده وجود دارد. ثبت نام متقاضی زمانی تکمیل می‌شود که در آخرین مرحله کلید ثبت نهایی را فشار دهد.
در مرحلۀ نهایی، ‌پس از ثبت نهایی اطلاعات، امکان ویرایش آن‌ها برای متقاضی وجود ندارد. در هنگام ثبت هر پروژه، متقاضی قادر است از سیستم خارج شود و ادامۀ ثبت‌ نام و تکمیل اطلاعات را در زمان دیگری ادامه دهد.

مدارک لازم جهت ثبت نام در سامانه

برای ثبت‌نام در سامانه جهت دریافت وام بازسازی و نوسازی مسکن، اسکن مدارک زیر مورد نیاز است:

  • نقشه 2000/1 موقعیت ملک در بافت فرسوده
  • پروانه ساختمانی (پشت و رو)
  • صفحه اول و دوم سند تک‌برگی و یا صفحه اول و آخرین صفحه انتقالات سند دفترچه‌ای
  • اسکن تمامی صفحات شناسنامه و اسکن پشت و روی کارت ملی مالک/مالکین یا وکیل قانونی آن‌ها
  • اسکن تمامی صفحات شناسنامه و اسکن پشت و روی کارت ملی همسر در صورت احراز شرایط زوجین جوان
  • اسکن قیم‌نامه در صورت احراز شرایط زن سرپرست خانوار
  • اسکن اساسنامه در صورت احراز شرایط تعاونی یا صندوق
  • اسکن گواهینامه در صورت احراز شرایط توسعه گر (انبوه‌ساز)
  • اسکن اسناد تجمیع املاک در صورت احراز شرایط تجمیع (هر کدام از صفحه‌ها اسکن جداگانه)
  • عکس گرفته شده از پروژه به منظور شناسایی مرحله اجرایی پروژه (تخریب، اسکلت‌بندی یا …)
  • کلیه مدارک و اسکن باید از نوع عکس و یکی از فرمت‌های jpg (jpeg)، png و یا gif و حداکثر دارای حجم یک مگابایت (1024 کیلوبایت) باشد.
مطالعه بیشتر  قولنامه یا سند موقت ملک چیست؟

به منظور شناسایی پروژه، عکس از مراحل تخریب، اسکلت‌بندی و … باید به همراه اسکن مدارک ذکر‌ شده ضمیمه پرونده شود.

پس از ثبت نهایی هر پروژه به موارد زیر دقت کنید:

  • در مرحله آخر ثبت و پس از تأیید نهایی اطلاعات، پروژه در حالت ثبت‌شده قرار می‌گیرد.
  • به طور معمول زمان بررسی هر پروژه دو هفته طول خواهد کشید. پس از بررسی حالت پروژه به «در دست بررسی» تغییر می‌کند.
  • در صورت عدم نقص مدارک و تأیید صحت اطلاعات وارد شده وضعیت پروژه به «تأیید شده» تغییر می‌کند.
  • اگر اطلاعات وارد شده مشکلی داشته باشد یا مدارک ناقص و یا اشتباه باشد پروژه به حالت «تأیید نشده» تغییر وضعیت می‌دهد. در این هنگام پیامکی مبنی بر عدم تأیید پروژه به متقاضی ارسال شده و فرد باید به سامانه مراجعه کند و نواقص را برطرف نماید تا کارشناسان دوباره بررسی کنند.
  • پس از تأیید به هر پروژه امتیازی از طرف کارشناسان تعلق خواهد گرفت که بر اساس آن افراد در اولویت دریافت تسهیلات قرار می‌گیرند. پروژه در این هنگام به «در انتظار» تغییر وضعیت می‌دهد.
  • هنگامی که نوبت به اعطای تسهیلات برسد وضعیت به «معرفی به بانک» تغییر کرده و نام بانک نیز ذکر می‌شود.
  • کلیه مراحل مذکور از طریق پیامک نیز به متقاضی اعلام می‌شود اما باید توجه داشته باشید که ممکن است مشکلاتی در سامانه پیامکی وجود داشته باشد پس حتما حداقل هفته‌ای یک بار پنل کاربری خود را برای اطلاع از پیشبرد پروژه بررسی نمایید.

پس از ثبت پروژه چه کارهایی باید انجام داد؟

در مرحله آخر ثبت پروژه، بعد از تایید نهایی اطلاعات توسط متقاضی، پروژه در حالت ثبت شده قرار می‌گیرد. در حدود دو هفته بعد سامانه شروع به بررسی پروژه خواهد کرد. متقاضیان برای پیگیری پروژه از کد رهگیری ارائه شده می‌توانند استفاده کنند. وضعیت پروژه بعد از دو هفته به (در دست بررسی) تغییر خواهد کرد.
در صورتی که اطلاعات پروژه و مدارک تکمیلی ضمیمه شده صحیح و بدون مشکل باشد، پروژه تایید خواهد شد و وضعیت پروژه در سیستم به (تایید شده) تغییر خواهد کرد. در صورتی که مدارک ارسالی و اطلاعات ارائه شده، ناقص یا نادرست باشد، وضعیت پروژه به (تاییدنشده) تغییر پیدا می‌کند. در این صورت یک پیام حاوی عدم تایید پروژه برای متقاضی ارسال خواهد شد. متقاضی باید پس از دریافت پیام، ‌به سامانه مراجعه کند و موارد ناقص را دوباره اصلاح یا تکمیل کند. مدارک تکمیل‌شده دوباره توسط کارشناسان سامانه اعطای وام نوسازی بررسی خواهد شد.

  • در همین رابطه بخوانید:
    وام ودیعه مسکن 1403 (توضیح کامل + راهنمای ثبت نام)

بعد از اینکه پروژه توسط کارشناسان مربوطه بررسی شد، در صورت صحت اطلاعات، مطابق با شرایط و ضوابط اعطای وام نوسازی، با توجه به امتیازی که سامانه برای پروژه در نظر می‌‌گیرد، پروژه در نوبت دریافت تسهیلات قرار خواهد گرفت. در این حالت وضعیت پروژه به (در انتظار) تغییر می‌کند.
هنگامی که موعد مقرر برای اعطای تسهیلات به پروژه فرا برسد، وضعیت پروژه تغییر خواهد کرد. در این صورت وضعیت پروژه از (در انتظار) به (معرفی به بانک) تغییر می‌کند و نام بانک مورد نظر به متقاضی اعلام خواهد شد.
تمامی مراحل ذکرشده، با ارسال پیام به شمارۀ ثبت‌شده در سامانه اطلاع داده خواهد شد. اما با توجه به اینکه احتمال بروز خطا در ارسال پیام وجود دارد، بهتر است متقاضیان هفتگی به سامانه سر بزنند و از طریق کد رهگیری ارائه شده، از وضعیت پروژه با خبر شوند.

مطالعه بیشتر  چگونه بهترین محله برای خرید خانه و زندگی را انتخاب کنیم؟

کدام مناطق در بافت فرسوده قرار دارند؟

بافت فرسوده به چه جایی اطلاق می‌شود؟ بافت‌های فرسوده درواقع محدوده‌های آسیب‌پذیر شهر هستند. شناسایی بافت فرسوده بر اساس معیارهای خاصی صورت می‌گیرد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • ریزدانگی: به مناطقی گویند که بیش از 50 درصد خانه‌های آن مساحتی کمتر از 200 متر مربع داشته باشند. این به معنی فشردگی بافت و تجمع پلاک‌های با مساحت کم است.
  • ناپایداری: به مناطقی گویند که بیش از 50 درصد خانه‌های آن ناپایدار و فاقد سازه مقاوم و اصولی باشند.
    نفوذناپذیری: به مناطقی گویند که بیش از 50 درصد معابر آن دارای عرض کمتر از 6 متر باشند. این به معنی عدم دسترسی مناسب و کم بودن معابر سواره است.

در تهران 7 منطقه 11، 12، 13، 15، 16، 18 و 19 جز بافت فرسوده هستند. مناطق 1 و 3 شامل محله‌های دارآباد و فرحزاد جز مناطق فرسوده اما گران‌قیمت به حساب می‌آیند.

در همین رابطه بخوانید:

  • قبل از خرید خانه نقشۀ گسل‌های تهران را حتما ببینید

با توجه به اینکه نوسازی بافت‌های فرسوده در برنامه‌های ساخت مسکن برای دولت در اولویت قرار دارد، پیشنهادهایی در زمینه تسهیل بازپرداخت وام نوسازی بافت فرسوده مطرح شده است.

هیات مدیره شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری وزارت راه و شهرسازی در این خصوص پیشنهاد داده تا نرخ سود تسهیلات برای خرید یا ساخت در مناطق بافت‌های فرسوده به 6 درصد کاهش یابد و با افزایش دوره بازپرداخت تا سقف 20 سال، روند بازپرداخت وام برای سرمایه‌گذاران آسان شود. اما کاهش نرخ سود تسهیلات هنوز از سوی شورای پول و اعتبار تایید نشده است.

از آنجا که تلاش‌ها برای بازگشت رونق به بازار مسکن در اولویت برنامه‌های دولت قرار دارد، یکی از راهکارها، تقویت توان مالی متقاضیان است. لذا گفته می‌شود که تسهیل شرایط وام برای متقاضیان به منظور توانمند‌سازی متقاضیان در دستور کار دولت قرار دارد و نرخ سود نیز کاهش خواهد یافت.

جمع‌بندی:

  • سقف فردی تسهیلات در هر سال بر اساس مصوبه هیأت وزیران و ابلاغیه بانک مرکزی به بانک‌های عامل ارسال می‌شود.
  • نرخ تسهیلات و وام نوسازی بافت فرسوده بر اساس مصوبه و تابع ضوابط و مقررات همان سال است.
  • بازپرداخت وام نوسازی بافت فرسوده با نرخ سود 18 درصد محاسبه شده است.
  • دریافت وام نوسازی بافت فرسوده از طریق ثبت نام در سامانه الکترونیکی امکان‌پذیر است.
  • هر متقاضی می‌تواند یک یا چند پروژه در سامانه ثبت کند.
  • محدوده بافت‌های فرسوده بر اساس محدوده‌هایی که به موجب طرح‌های مصوب بهسازی و نوسازی شامل برنامه ساماندهی قرار می‌گیرند تعیین می‌شوند.
  • صاحبان ملک‌هایی که در مناطق بافت فرسوده قرار گرفته باشند قادر به دریافت وام نوسازی بافت فرسوده هستند.

این مقاله شرایط دریافت وام بافت فرسوده شهری چیست؟ ارائه شده برای اولین بار در سایت سیما سازه | مجله تخصصی مسکن، ساختمان، معماری و سبک زندگی.

همچنین می توانید از دیگر خدمات شرکت ساختمانی سیما سازه همچون، خرید آپارتمان در اصفهان، خرید زمین در اصفهان، خرید باغ ویلا در اصفهان و خرید دفتر کار و تجاری در اصفهان و یا همچنین از خدمات مالی حقوقی مانند تغییر کاربری اراضی، تفکیک اراضی، اخذ سند، مهندس نقشه کش اصفهان، وکیل جهاد کشاورزی و یا اخذ پایانکار ساختمان نیز استفاده کنید. همچنین از دیگر بخش های پرطرفدار در سیما سازه بخش آکادمی است که در آن دوره هایی همچون آموزش اتوکد، ملک ورثه ای، ضوابط شهرسازی و معماری و دیگر دوره های آموزش حوزه ساختمان در حال برگزاری است نیز دیدن فرمایید.

امتیاز شما به خدمات ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *